Варна загуби поредно културно събитие. След балетния конкурс и джаз фестивала,

...
Варна загуби поредно културно събитие. След балетния конкурс и джаз фестивала,
Коментари Харесай

Варна остана без Алея на книгата

Варна загуби следващо културно събитие. След балетния конкурс и джаз фестивала, от Варна си потегля и толкоз чаканата от жителите на града и издателите – " Алея на книгата “. Това стана ясно от обява в обществените мрежи, научи Varna24.bg . Ето и целия текст от страницата на " Издателска къща БАРД ":

Публикуваме писмото на " Асоциация българска книга “, с което се опитахме да променим решението на общината. Писмо, което към този момент остава неуважено.

Уважаеми господин Портних,

Уважаеми господин Базитов,

Уважаема г-жо Момчева,

Уважаема г-жо Йовчева,

Изминаха 13 години от първото издание на Алея на книгата`Варна, през които Асоциация " Българска книга " откри в лицето на Община Варна извънреден, благонадежден сътрудник, полагащ грижа за културното развиване на своя град. Нашето взаимно събитие, първо по рода си в България, стана традиция в морската столица и бива предстоящо от всички нейни поданици. Нещо повече, то " повлече крайник " в София, Пловдив, Габрово, Асоциацията няма човешкия запас да провежда изложби във всички искащи градове.

За страдание, през последните години Асоциацията не среща доброжелателно отношение измежду членовете на Експертния съвет по устройство на територията, което тази година ескалира в окончателното решение за пренасяне на Алеята на книгата от нейното одобрено, обичайно място.

Ние, членовете на Асоциация " Българска книга ", бяхме осведомени с решението на ЕСУТ-Варна и след задълбочено изследване на препоръчаното място за осъществяване на ревюто, считаме единомислещо, че то не дава отговор на нашето виждане за видимост и за мащабност на събитието. Алея на книгата не е чисто комерсиално ревю, то е културно събитие, което предстои на други закономерности.

От друга страна, считаме, че нищо не постанова смяната в мястото на осъществяване на събитието. Напротив. Мотивите, посочени в решението на ЕСУТ, считаме за недоказани и неподплатени с съответни обстоятелства, както сме декларирали в детайли в наше писмо от 6 март т.г. Твърдението, че Алеята пречи на варненския бизнес, изказано от госпожа Десислава Борисова в диалог при господин Коста Базитов, не дава отговор на истината. Това стана видно при нашата инспекция в комерсиалните обекти на Ларгото. Управители и притежатели бяха единомислещи, че по време на ревюто имат покачване на оборота, и застанаха зад това мнение с имената си. А изказванието, че нямаме външни тоалетни и употребяваме тоалетните на близките заведения, както и че се яде по пейките и се пускат отпадъци, е освен погрешно, само че и обидно и неприемливо за представител на такава институция.

При приемане на предлагането на ЕСУТ от страна на Община Варна, Асоциация " Българска книга, изразявайки още един път своята признателност за дългогодишното съдействие, ще бъде принудена да се отдръпна от организацията на събитието " Алея на книгата ", като остава разполагаем за информация, контакти и подпомагане на бъдещия уредник.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР